1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ismerjük meg közösen a Hungarikumokat!

A hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola adott otthont az elmúlt héten megrendezésre került, Ismerjük meg közösen a Hungarikumokat! című rendezvénynek, a Partiumi Oktatásért Egyesület szervezésében. Az egyesület immáron másodízben valósítja meg a magyarországi Agrárminisztérium Hungarikum Bizottsága által kiirt pályázatát, melynek témája ez alkalommal a hungarikumok népszerűsitése volt. A rendezvény során 25 kisdiák ismerkedett meg a hungarikum fogalmával. A megőrzésre, kiemelésre méltó, az egyediséget és minőséget jelölő értékek közül hattal bővebben is megismerkedtek az érdeklődők, úgy mint Torockó épített öröksége, a magyar tanya, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a kalocsai népművészet, a Dobostorta és a Kürtőskalács. A szemléletes elméleti bemutatókat gyakorlati foglalkozások, kézműves tevékenységek színesítették, melyek során a 11- 15 éves korosztály kipróbálhatta magát a festés, pingálás, minta és divattervezés, agyagformázás, kiadványszerkesztés világában. A feladatok egyike olyan mai modern ruhadarabok és kiegészítők tervezése volt, melyeket a magyar népművészetből kölcsönzött motívumokkal diszitettek a kreativ kis „tervezők”. Igy született meg a kartonra álmodott kalocsai mintás nyári felső, trapéz nadrág, farmerszoknya, nagyestélyi, elegáns boritéktáska, fülbevaló, nyaklánc, karkötő.

A feladat különösen a lányok fantáziáját mozgatta meg, akiket láthatóan elvarázsolt a színes virágok világa, a letisztult motivumokban rejlő lehetőségek, melyek viselhetővé, sőt divatossá tehetik mai ruhadarabjainkat is. Az elkészült alkotásokból rögtönzött kis kiállitás is bizonyitja, hogy a gyerekek nyitottak, befogadóak a népművészet felé, csupán meg kell mutatni számukra a „tiszta forráshoz” vezető utat.

A fiúk az eseményt népszerűsitő kiadvány szerkesztésében jeleskedtek inkább, a Dobostorta- kóstolás viszont mindenki számára osztatlan sikert aratott.

A programot egy torockói kirándulás zárja, mely méltó befejezése lehet egy közösségfejlesztő, magyarságtudatot- , összetartozást erősítő, értékmentő rendezvénysorozatnak.

Go to Top

Ez a webhely sütiket (cookie-kat) használ a kellemesebb böngészési élmény biztosítása érdekében. Bővebb tájékoztatónkat itt találja.