1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ismerjük meg közösen a Csíkos-tavat!

A projekt célja egy megyéken átívelő, regionális értékteremtő tapasztalatcsere megvalósítása hegyközszentmiklósi, temesvári (Bartók Béla elméleti Líceum) és szatmári (Bórokagyökér Egyesület) általános iskolás gyerekek számára szervezett tanulmányi találkozó révén, mely a Székelyhídhoz tartozó Csíkos-tó ingóláp megismerésére fog összpontosítani. A három napos program során a 15 résztvevő (12 gyerek és 3 kísérő) felderíti a természeti környezet kategóriába sorolható és a Bihar megyei tárba jegyzett értéket.

Az első napon a résztvevők bemutatják településeiket és küldőszervezetüket, emellett egy prezentációt tartanak helyi értékeikről. Ezáltal egy interkulturális tapasztalatcserére kerül sor a delegációk között és a résztvevők tudatosítják saját kulturális értékeik megőrzésének fontosságát, fejlesztik nemzeti hovatartozásérzetüket. Az este folyamán minden csapat bemutatja néptáncát és népi ruháit, így a fiatalok még jobban erősítik kulturális öntudatukat.

A második napon a Csíkos-tóval kapcsolatos tematikus tevékenységekre kerül sor. A reggel folyamán Cservid Levente, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum biológia szakos tanára, előadást fog tartani a tóról, annak legendáiről, növény- és állatvilágáról. Ezt követően egy kérdező szesszióra kerül sor, mely során a fiatalok érdeklődhetnek további adatokról az állóvízzel kapcsolatban. Ezután a résztvevőket három csapatra fogjuk osztani, mindegyik kapni fog egy-egy kamerát. Az oktató el fogja magyarázni nekik hogyan kell minőségi képeket készíteni (fókuszálni, fényt és egyéb effektusokat beállítani).

Ezután a 3 4 tagú csoport kilátogat a tóhoz, hogy szemügyre vegyék annak különleges flóráját és faunáját. Miközben a résztvevők bejárják a tó környezetét és a biológia tanár bemutat egyenként minden növényt és esetleg minden szemügyre vehető állatot, rovart, képeket fognak készíteni ezekről. A fotókat egy laptopon fogjuk összesíteni és ki fogjuk válogatni a 25 legjobbat. Ezeken esetlegesen utólag enyhe retusálásokat végzünk. A fotókat 50x50 formátumban nyomtatjuk ki vászonra, fa merevítéssel. Népdal estre kerül sor, mely során minden település elénekel egy-egy, a zónájára jellemző, népdalcsokrot.

A harmadik napon kerül sor a kiállítás előkészítésére. A három csoport rövid szövegeket fog írni és szerkeszteni a fotókhoz, például a növények bemutatóját vagy általános leírásokat a tóról, ebben ugyancsak a biológia tanár segít. Ezeket is kinyomtatjuk és a képek mellé függesztjük fel. A fotókat a székelyhídi múzeum épületében állítjuk ki.

A 3 napos rendezvény alatt a résztvevők fejlesztik digitális kompetenciáikat, hiszen megtanulják használni a professzionális fotógépeket, beállítani azokat úgy, hogy megfelelő képeket készítsenek. Emellett valamilyen prezentációs program segítségével egy bemutatót is fognak készíteni településük kulturális értékeiről. Ugyanakkor fejlődik fogalmazási készségük, szókincsük, hiszen bemutató szövegeket írnak a fotók mellé.

A kulturális estek még jobban hozzájárulnak a fiatalok nemzeti hovatartozásérzetének erősítéséhez, illetve ahhoz, hogy a fiatalok tudatosítsák, hogy a régiók kulturális sokszínűségének megőrzése fontos a nemzet kulturális identitásának fenntartásához.

A kiállítás megnyitójára, melyre a találkozót követő szakaszban kerül sor, az Érmellék településeinek biológusait, kulturális és oktatási intézményeinek vezetőit hívjuk meg. A szervezők és 1-2 olyan hegyközszentmiklósi fiatal, aki részt vett a 3 napos programon, egy rövid előadást tartanak a kiállítás tartalmáról, céljáról. Ezt követően kerül sor a tárlat megtekintésére. A kiállítás célja, hogy a résztvevők tudatosítsák mennyire fontos beazonosítani a környezetükben fellelhető értékeket, jegyezni ezeket településük, megyéjük, tájegységük értéktárában, hiszen csak így járulhatnak hozzá ezek hosszú távú fenntartásához.

Go to Top

Ez a webhely sütiket (cookie-kat) használ a kellemesebb böngészési élmény biztosítása érdekében. Bővebb tájékoztatónkat itt találja.