1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Érmelléki értékmentés: magyarországi támogatást nyert három helyi civil szervezet

Sikeresen pályázott három székelyhídi civil szervezet Magyarország agrárminisztériuma által a határon túliaknak meghirdetett Hungarikum kiírásra. A nyertes szervezetek képviselői Béres Csaba polgármesterrel közösen tartottak sajtótájékoztatót július harmadik hetében a városi múzeumban, ahol megtudtuk, milyen célokat tűztek ki, amelyeket a pályázaton elnyert összegből fognak megvalósítani.

Antal Noémi, a Pro Csokaly Egyesület képviselője a Régmúlt Csokaly elnevezésű projektről elmondta, a régi családi kúriákat szeretnék bemutatni a jövő nemzedék számára egy nyolcoldalas kiadvány és tíz, nagyméretű fotót tartalmazó képsorozat által, amelyet a helyi református egyházközség épületében állítanak majd ki.

A Societas Pro Educatione Egyesület részéről Mocsár László ismertette az Ismerjük meg közösen a Csíkos-tavat! természetvédelmi célú pályázatot. A civil szervezet az Érmellék egyik kincsét, a Csíkos-tavat szeretné megóvni, és felhívni a figyelmet az értékére különböző oktatási-nevelési programok és tevékenységek által, több megye érdekeltjeinek közreműködésével.

A Bihar megyei értékek a mi lencsénken keresztül projekt nyolc bihari műemlékvédelmi értéket örökítenek meg és mutatnak be egy-egy kisfilm, valamint egy hatezer példányban megjelenő, nyolcoldalas kiadvány formájában – fejtette ki az Érmelléki Turizmusfejlesztő Egyesület nevében Fekete Katalin. A pályázat következő nyolc értéket fedi le: a bályoki Károlyi–Degenfeld-kastély, a belényesszentmiklósi csonka templomtorony, a bihardiószegi Kossuth-szobor, a biharvajdai, albisi és mezőtelegdi református templom, a révi fehér népi kerámia, valamint a székelyhídi Csíkos-tó ingóláp.

Ezek az eredmények is arról árulkodnak, hogy városunkban aktív civil élet zajlik, 2008 óta több mint tíz civil szervezet jött létre, amelyek jelenleg is aktívan működnek.

Go to Top

Ez a webhely sütiket (cookie-kat) használ a kellemesebb böngészési élmény biztosítása érdekében. Bővebb tájékoztatónkat itt találja.