1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Az Európai Unió értékei - a jelenre és a jövőre nézve

Az Európai Unió értékei - a jelenre és a jövőre nézve című testvértelepülési találkozóra 2023. június 23. és 25. között kerül sor (június 22-i érkezéssel) a Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklóson, romániai, szlovákiai és magyarországi delegációk részvételével.

Az esemény az Európai Unió múltjával, küldetésével és értékeivel foglalkozik. Emellett a résztvevők számára lehetőség nyílik megvitatni az összes olyan lényeges problémát és kihívást, amellyel a közösségnek szembe kell néznie e válságos időkben: a koronavírus okozta világjárvány és az oltási kampány, a migrációs válság, a nemi-, vallási- és faji diszkrimináció, és ami a legfontosabb, szolidaritás háborús időkben. Emellett, a fiatalabb résztvevők megvitatják egy Open Space elnevezésű módszer során az egyenlőség jelenségét, vagyis megoldást keresnek arra, hogyan lehet ezt elérni különböző társadalmi szektorokban. A fiatalok megismerkednek az Európai Szolidaritási Testület programmal és az önkéntességgel is. Kipróbálnak egyfajta önkéntes tevékenységet: a helyi iskolába látogatnak és kifestik és díszítik egy tanterem falait (vakációs időszak, így gyerekek nem tartózkodnak majd ott). Ezek a programelemek lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy fejlesszék állampolgári- és felelősségtudatukat.

A résztvevő delegációk ugyanakkor bemutatják településeiket és az EU-tagság hatásait azok turisztikai, gazdasági, társadalmi helyzetére. Ez inspirációként szolgálhat majd más városok és települések számára.

A résztvevők az Európai Unió jövőjével is foglalkoznak, de különböző együttműködési lehetőségeken is dolgoznak.

Az interkulturális eszmecsere is jelen lesz, mivel a delegációk bemutatják néptáncukat, dalaikat és ételeiket. Ezek az elemek segítik őket abban, hogy tudatosítsák az európai kulturális sokszínűség fenntartásának fontosságát.

Go to Top

Ez a webhely sütiket (cookie-kat) használ a kellemesebb böngészési élmény biztosítása érdekében. Bővebb tájékoztatónkat itt találja.